2013-11-04Wypiek chleba - polska tradycja
CHLEB- to smak, zapach i życie.Tyle jest znaków wokół pachnącego chleba. A może wokół Twojego życia?
Czy chciałbyś kiedyś sam wrzucić ziarno do żaren, zemleć je, zrobić ciasto i upiec choć najmniejszy chlebek?
Własnymi rękami nadać ciastu formę, upiec je, złapać pierwszy zapach piekącego się chleba, a później pobłogosławić go, ucałować i podzielić się nim z drugim człowiekiem.
Marzenia mogą się spełnić.
Czujesz ten zapach, smak? Jeszcze nie? Pomogą Ci w tym zdjęcia wykonane podczas Dnia Chleba w kl III.
Uczyliśmy się piec i dzielić. Doświadczenie mówi nam, że dzieląc się, siejemy dobro, miłość i nadzieję.
Szacunku dla chleba i tradycji, pomogła nam się uczyć historia ,, Chlebowej Babci" wg. Pawła Trzcińskiego.
Wszystkie wypieki, które wyszły spod naszych rąk zawierały promienie słońca, chłód nocy i rosy poranka oraz prace rąk naszych rodziców i dziadków.
Polecamy sprawdzony przepis na chleb ziarnisty:
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej,
0,5 szklanki otrębów pszennych,
2 łyżki siemienia lnianego,
5 dag ziaren słonecznika,
2 płaskie łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
5 dag drożdży,
0,5 litra wody
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, zalać je rozpuszczonymi drożdżami i dokładnie wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 50 minut. Smacznego!
Wskazówka: koniecznie podziel się kromką oraz przepisem
Zobacz galerię zdjęć z tego wydarzenia
Czy chciałbyś kiedyś sam wrzucić ziarno do żaren, zemleć je, zrobić ciasto i upiec choć najmniejszy chlebek?
Własnymi rękami nadać ciastu formę, upiec je, złapać pierwszy zapach piekącego się chleba, a później pobłogosławić go, ucałować i podzielić się nim z drugim człowiekiem.
Marzenia mogą się spełnić.
Czujesz ten zapach, smak? Jeszcze nie? Pomogą Ci w tym zdjęcia wykonane podczas Dnia Chleba w kl III.
Uczyliśmy się piec i dzielić. Doświadczenie mówi nam, że dzieląc się, siejemy dobro, miłość i nadzieję.
Szacunku dla chleba i tradycji, pomogła nam się uczyć historia ,, Chlebowej Babci" wg. Pawła Trzcińskiego.
Wszystkie wypieki, które wyszły spod naszych rąk zawierały promienie słońca, chłód nocy i rosy poranka oraz prace rąk naszych rodziców i dziadków.
Polecamy sprawdzony przepis na chleb ziarnisty:
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej,
0,5 szklanki otrębów pszennych,
2 łyżki siemienia lnianego,
5 dag ziaren słonecznika,
2 płaskie łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
5 dag drożdży,
0,5 litra wody
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, zalać je rozpuszczonymi drożdżami i dokładnie wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 50 minut. Smacznego!
Wskazówka: koniecznie podziel się kromką oraz przepisem
Zobacz galerię zdjęć z tego wydarzenia