2014-10-20TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA
„Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek żywnością”
Szkoła Podstawowa im. Antoniego Kucharczyka w Paszkówce wzięła udział w VI edycji ogólnopolskiej kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014 Fundacji Dobre Życie. W ramach realizacji założeń programowych została przygotowana wystawa pod hasłem „Od ziarenka do bochenka” na temat rodzajów zbóż ,dawnych narzędzi rolniczych w zagrodzie i chacie.W pierwszym dniu kampanii gościem specjalnym była pani K.Żyła ,która wraz z mężem prowadzi gospodarstwo rolne.Pani Katarzyna mówiła o uprwie zbóż dawniej i dziś, zaprezentowała rodzaje zbóż uprawianych w Polsce.Ciekawym doświadczeniem dla dzieci była zabawa badawcza „Skąd się bierze mąka”.Dzieci oglądały ziarna zbóż,następnie przekręcały ziarna przez młynek i otrzymywały mąkę.Interesującym przeżyciem dla dzieci młodszych była wycieczka do pobliskiej piekarni , gdzie poznały pracę piekarza , maszyny do wyrabiania ciasta, piec do wypieku chleba i bułek.Dowiedziały się
z czego powstaje chleb i jakie sa walory zdrowotne dla człowieka.Uczniowie klas starszych udali się na wycieczkę do Muzeum Chleba w Radzionkowie. Nasi uczniowie wzięli również udział w zajęciach prowadzonych przez panią J. Kowalówkę i J. Brożek podczas których obserwowali jak piecze się domowy chleb razowy na zakwasie.Pani J.Kowalówka opowiedziała dzieciom o tradycji wypiekania chleba w jej rodzinnym domu i opowiedziała ciekawostki o chlebie oraz jego poszanowaniu.Pokazała dzieciom zapaskę w której wyrabiała chleb , a która ma już 100 lat.Spotkanie zakończyła degustacja zdrowego żytniego chleba na zakwasie, który bardzo wszystkim smakował. Razowy chleb na zakwasie upiekła jeszcze pani Z.Morek babcia jednej z uczennic. Poza tym uczniowie degustowali różne rodzaje chleba
z piekarni GETH z Krakowa. W czasie trwania projektu odbyło się szereg innych działań między innymi :
-czytanie opowiadań na temat chleba
-recytowanie wierszy o chlebie
- zabawy przy piosence „Mało nas do pieczenia chleba”, „Rolnik sam w dolinie”i inne
-pogadanki na temat chleba i jego wartości odżywczych
- dzieci poznały zasady zdrowgo żywienia , Piramidę Zdrowia którą same tworzyły i co się składa na zdrowy styl życia
Tydzień chleba był okazją , aby zastanowić się nad swoją codzienną dietą.Mamy nadzieję ,
że ta kampania pozwoliła zrozumieć uczniom naszej szkoły jak ważne jest spożywanie chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami.
Koordynator kampanii w placówce
Danuta Kubaszewska
Zobacz galerię zdjęć z tego wydarzenia
Szkoła Podstawowa im. Antoniego Kucharczyka w Paszkówce wzięła udział w VI edycji ogólnopolskiej kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014 Fundacji Dobre Życie. W ramach realizacji założeń programowych została przygotowana wystawa pod hasłem „Od ziarenka do bochenka” na temat rodzajów zbóż ,dawnych narzędzi rolniczych w zagrodzie i chacie.W pierwszym dniu kampanii gościem specjalnym była pani K.Żyła ,która wraz z mężem prowadzi gospodarstwo rolne.Pani Katarzyna mówiła o uprwie zbóż dawniej i dziś, zaprezentowała rodzaje zbóż uprawianych w Polsce.Ciekawym doświadczeniem dla dzieci była zabawa badawcza „Skąd się bierze mąka”.Dzieci oglądały ziarna zbóż,następnie przekręcały ziarna przez młynek i otrzymywały mąkę.Interesującym przeżyciem dla dzieci młodszych była wycieczka do pobliskiej piekarni , gdzie poznały pracę piekarza , maszyny do wyrabiania ciasta, piec do wypieku chleba i bułek.Dowiedziały się
z czego powstaje chleb i jakie sa walory zdrowotne dla człowieka.Uczniowie klas starszych udali się na wycieczkę do Muzeum Chleba w Radzionkowie. Nasi uczniowie wzięli również udział w zajęciach prowadzonych przez panią J. Kowalówkę i J. Brożek podczas których obserwowali jak piecze się domowy chleb razowy na zakwasie.Pani J.Kowalówka opowiedziała dzieciom o tradycji wypiekania chleba w jej rodzinnym domu i opowiedziała ciekawostki o chlebie oraz jego poszanowaniu.Pokazała dzieciom zapaskę w której wyrabiała chleb , a która ma już 100 lat.Spotkanie zakończyła degustacja zdrowego żytniego chleba na zakwasie, który bardzo wszystkim smakował. Razowy chleb na zakwasie upiekła jeszcze pani Z.Morek babcia jednej z uczennic. Poza tym uczniowie degustowali różne rodzaje chleba
z piekarni GETH z Krakowa. W czasie trwania projektu odbyło się szereg innych działań między innymi :
-czytanie opowiadań na temat chleba
-recytowanie wierszy o chlebie
- zabawy przy piosence „Mało nas do pieczenia chleba”, „Rolnik sam w dolinie”i inne
-pogadanki na temat chleba i jego wartości odżywczych
- dzieci poznały zasady zdrowgo żywienia , Piramidę Zdrowia którą same tworzyły i co się składa na zdrowy styl życia
Tydzień chleba był okazją , aby zastanowić się nad swoją codzienną dietą.Mamy nadzieję ,
że ta kampania pozwoliła zrozumieć uczniom naszej szkoły jak ważne jest spożywanie chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami.
Koordynator kampanii w placówce
Danuta Kubaszewska
Zobacz galerię zdjęć z tego wydarzenia